Hledám
Hledat
Zavřít

Gutau - barvírská obec

Gutau, Oberösterreich, Österreich
Seznamte se s tajemným příběhem barvířů, pobavte se na naučné ptačí stezce, a pak se dobře najezte a napijte – i tak může vypadat váš odpočinek v Gutau. Modrý ledňáček a jeho malá kamarádka Meisi vás budou provázet aktivním programem po naučné ptačí stezce v Gutau. Děti i dospělé bezpochyby nadchne obrovské ptačí hnízdo, kam se lze vyšplhat, naslouchací trychtýř nebo nadrozměrná ptačí budka s krásným výhledem. Dobrodružný okruh je oblíbený i u školních výletů. Můžete využít také doprovod kvalifikované průvodkyně přírodou a krajinou, p. Emmi Resch. Informace a přihlášení: tel.: +43 7946/6442 nebo na Obecním úřadu Gutau, tel.: +43 7946/6255.

Zažijte přírodu, užívejte si života – tak zní motto barvířské obce. Odpovídá mu i rozmanitá nabídka pro pěší turistiku. Žluté turistické značky vás povedou po certifikovaných trasách pro nordic walking nebo k hradům a zámkům. Hlavní atrakcí na cestě k hradům a zámkům je zřícenina Prandegg. Začíná u rozcestníku Gutauer Wanderstein (hned naproti barvířskému muzeu). Turisté jsou odměněni nádherným panoramatickým výhledem na celou oblast Mühlviertel a samozřejmě i občerstvením v hradní taverně. Turistické mapy jsou k dispozici na zdejším obecním úřadě zdarma.

V muzeu modrotisku v Gutau nemají „MODRÉ PONDĚLÍ“. Ve starém barvířském domě se vyráběl modrotisk po celá staletí. Průvodkyně v muzeu ve slušivém „dirndlu“ z modrotisku nadšeně vysvětluje, jak se tiskly vzory na len pomocí šablon zvaných „modeln“ a jak se pak indigem barvilo namodro. Ukáže vám obrovské barvířské mandly, zná spoustu anekdot o barvířských tovaryších a prozradí i tajemství vzniku rčení o „modrém pondělí“. Prohlídky muzea s průvodcem jsou možné kdykoliv, informace a přihlášení: +43 676/6854983 faerbermuseum@aon.at nebo na zdejším obecním úřadu, tel.: +43 7946/6255.

Jednou do roka se na náměstí v Gutau prezentují výrobci modrotisku, barvíři a umělečtí řemeslníci z Rakouska i sousedních zemí. Na barvířském trhu, který se koná první neděli v květnu, jsou v centru pozornosti výrobky z modrotisku, hudba a příjemné posezení s přáteli.

Pohostinnost má ovšem v Gutau nejvyšší prioritu kdykoliv, což dokazuje i počet místních hostinců. Devět hostinců a kaváren – většina z nich přímo na náměstí – láká návštěvníky na místní lahůdky. A kdo je po túře unavený, po dobrém jídle nasycený, může se zdržet v barvířské obci i déle a ubytovat se v některém z hostinců nebo na statku. Další informace o Gutau na: www.gutau.at nebo v turistickém informačním středisku na St. Oswalderstraße 2, 4293 Gutau, tel.: +43 7946 / 6255.

kontakt & servis


Gutau - barvírská obec
Gemeindeamt Gutau
St. Oswalderstraße 2
4293 Gutau

telefon +43 7946 6255
fax +43 7946 6755
E-Mail gemeinde@gutau.ooe.gv.at
web www.gutau.at
http://www.gutau.at

Navštivte nás také na

navštiv naši fanouškovskou stránku na Facebooku Navštivte naši stránku na Wikipedii

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA