Hledám
Hledat
Zavřít

Stille Nacht Krippe

Ried im Innkreis, Oberösterreich, Österreich
V muzeu Innviertler Volkskundehaus v Ried im Innkreis se nachází skvost: v kolébce Tichá noc zazněla premiéra nejslavnější vánoční koledy na světě - a stojí za návštěvu nejen o Vánocích.

Bylo to prosté vystoupení před obyčejnými lidmi, kterým varhaník Franz Xaver Gruber a pomocný kněz Joseph Mohr obohatili 24. prosince 1818 vánoční mši v kostele svatého Mikuláše v Oberndorfu an der Salzach. Gruber zhudebnil Mohrovu báseň "Tichá noc" jen o několik hodin dříve. Společně premiérovali píseň "Tichá noc, svatá noc!": Joseph Mohr zpíval tenorový part a hrál na kytaru, Franz Xaver Gruber se ujal basového partu, závěrečný verš každé sloky opakoval sbor návštěvníků z Metten. Dnes se píseň zpívá ve více než 350 jazycích a dialektech po celém světě.

Cesta postýlky Tichá noc do Riedu:
Když byl zchátralý kostel svatého Mikuláše v Oberndorfu v roce 1906 kvůli neustálému nebezpečí záplav zbourán, byla postýlka Tiché noci darována oberndorfským školským sestrám, které ji dlouho uchovávaly na půdě. Když potřebovaly peníze, prodaly postýlku vetešníkovi v Salcburku. Tam postýlku získal hodinář Georg Muckenhammer z Ostermiethingu a předal ji svému příteli ze školy, knězi Johannu Veichtlbauerovi ze St. Pantaleonu (okres Braunau am Inn). Kněz byl nadšeným sběratelem lidového umění a své poklady odkázal v roce 1933 městu Ried im Innkreis, kde založil muzeum Innviertler Volkskundehaus.

Restaurováno k výročí Tiché noci
Ve výročním roce 2018 byl betlém, který vznikl kolem roku 1800, pečlivě zrestaurován a znovu instalován. Zhruba 100 figurek s voskovými hlavami a nádhernými rouchy se nyní nachází v atmosférické krajině s výhledem na alpské panorama z Oberndorfu.

kontakt & servis


Stille Nacht Krippe
Kirchenplatz 13
4910 Ried im Innkreis

telefon +43 7752 901 - 302
E-Mail kultur@ried.gv.at
web www.ried.at
https://www.ried.at

kontaktní osoba
paní Dr. Sieglinde Frohmann
Kulturabteilung der Stadt Ried
Kirchenplatz 13
4910 Ried im Innkreis

telefon +43 7752 901 - 302
E-Mail kultur@ried.gv.at
web www.ried.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA