Hledám
Hledat
Zavřít

Eller-Kapelle

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Ellerova kaple patří rodině Hammerlů a nechali ji v roce 1890 postavit Andrä a Maria Hammerlovi jako poděkování za dobrý průběh výstavby svého statku ze zbylých kamenů, z nichž většina pocházela z úpatí hory Schober.
V roce 1954 kapli zcela zničil požár způsobený lurdským světlem. Johann a Maria Hammerlovi a jejich synové ji znovu postavili. Oltář vyřezal jejich tehdy 24letý syn Johann.
Vlivem povětrnostních podmínek, poškození mrazem v důsledku chybějícího základu, vlhké zdi, zpustlá střecha a výstavba nové silnice byly důvodem, proč se majitelé Matthias a Margarete Hammerlovi rozhodli v roce 2002 kapli obnovit. Kaple byla posunuta o 15 metrů na SZ, aby byl zajištěn bezpečnější výjezd na Edlweg.
Stavba začala 26. března 2002 a díky pomoci sousedů, přátel a příbuzných postupovala rychle. Střešní krov s připojenou klenbou byl jeřábem převezen ze staré kaple do nové. Na podlahu byl vybrán salcburský mramor. Oltář s obrazem Panny Marie s Ježíškem a další vybavení kaple s láskou zrestauroval Johann Hammerl (zemřel v květnu 2012), stejně jako křížovou cestu. Oltář přečkal požár v roce 1954 téměř bez úhony, a pochází tedy z první kaple. Křížová cesta je fugelovská křížová cesta, jakou najdeme také v kostele v Loibichlu a na cestě na Kolomansberg.
Dne 5. května 2002 byla nová kaple slavnostně vysvěcena P. Josefem Edlingerem. Obrazy svatého Floriána a svatého Leonharda, jak je známe z první kaple, byly opět umístěny zvenčí.
Každý rok v květnu je oltář Ellerovy kaple ozdoben bukovým věncem. Májové pobožnosti se v této kapli konají dodnes denně kromě sobot. Na tyto růžencové modlitby přicházejí také sousedé a přátelé rodiny.

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Eller-Kapelle
Edlweg 30
5310 St. Lorenz am Mondsee

telefon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

kontaktní osoba

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA