Hledám
Hledat
Zavřít

Gastberger-Wetterkreuz

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Na turistické stezce na hranici mezi Svatým Lorencem a Thalgau stojí meteorologický kříž. Je to projev prosby a poděkování rodiny Dietmannů. Jako meteorologický kříž je především prosbou o ochranu před nepřízní počasí a poděkováním za dobrou úrodu. Obsahuje také všechny osobní prosby a děkovné modlitby.
Když se pan Dietmann mohl v 50. letech 20. století vrátit z ruského zajetí domů, nechal kříž na poděkování přemalovat.
V roce 1986 to bylo poděkování za dokončení stavby stodoly a za dobré pokračování hospodářství, které přimělo Dietmannovy k tomu, aby nechali kříž znovu obnovit.
V roce 1996 zemřel při dopravní nehodě bratr hospodáře, generální prelát Simon Dietmann. Pro rodinu bylo důležité postavit památník svému příbuznému, který sem tak rád jezdil na návštěvu a poskytoval zemědělcům cennou duchovní podporu. Z tohoto důvodu byla v roce 1997 před křížem postavena kaplička u cesty.
Ze Salcburska byl převzat zvyk, který Horní Rakousko neznalo. Na povětrnostním kříži je připevněna úmrtní deska sedlákovy babičky s letopočtem 1996. Smrtelné tabule pocházejí z doby, kdy se v domě ukládali zemřelí. Po pohřbu se na střed tří desek, na nichž byla rakev uložena, vyryly insignie a letopočet. Umrlčí deska se připevňovala na strom na kostelní cestě. Umrlčí deska paní Dietmannové je připevněna na povětrnostním kříži.
Dnes je u kříže umístěn geocachingový bod, který k pozoruhodnému místu přivádí mnoho hledačů.
Pan Paar (Maiberger - salcburský soused Dietmannů) znal tradici, podle níž zde páni z Wartenfelsu nechávali v 15./16. století popravovat odsouzené. Šibenice byla zdaleka viditelná v dnešním Maiberger Wiese.
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Gastberger-Wetterkreuz
Irrsberg 100 (am Wanderweg)
5310 St. Lorenz am Mondsee

telefon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

kontaktní osoba

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA