Hledám
Hledat
Zavřít

Schiffsanlegestelle Kasten

Vichtenstein, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Přistávací stupeň Kasten Přístaviště lodí je výchozím bodem pro výchozí bod Donausteig v Kastenu. V letní sezóně jezdí křišťálová loď mezi Kastenem a Pasovem třikrát denně.

Splav a jeho neplavci
Na přístavišti "Kasten" upozorňuje pamětní deska na staré splavnění Kastenu a nabízí krátký pohled do někdejšího světa dunajského splavování.

Kasten byl jedním z míst na Dunaji, kde se stavěly vory pro dopravu dřeva po proudu - přibližně od roku 1850 do roku 1937.
Dřevěné vory patří mezi nejstarší lidstvu známá vodní plavidla. Zatímco původně sloužily k přepravě osob a zboží, později se využívaly především k velkokapacitní dopravě dřeva. Ve středověku zažilo vorařství svůj první rozmach v důsledku rostoucí poptávky po dřevě ze strany rychle rostoucího počtu obyvatel. Svého rozkvětu později dosáhlo ke konci 19. století, kdy hlad po dřevě způsobený industrializací a velkoměsty, jako byla Vídeň a Budapešť, nemohl být téměř uspokojen. Zde v Kastenu se sbíraly kmeny stromů pokácených přes zimu a svazovaly se do vorů.
Základním prvkem voru byl "Gstöß" (= několik kmenů stromů vedle sebe). Pro dunajský vor se svazovaly buď dva, nebo tři kmeny za sebou. Na ně se pak přidávaly další vrstvy dřeva. Největšími vory byly třídílné vory Pester, pojmenované podle oblíbeného cílového přístavu v Budapešti. Byly až 65 metrů dlouhé a až 15 metrů široké - prostě úžasné! Řídilo je 7 veslařů vzadu a 7 veslařů vpředu. Pro "brzdění" bylo možné položit dva 15 až 20 metrů dlouhé vlečné řetězy. Je snadné si představit, že řízení takového těžkopádného monstra vyžadovalo velké zkušenosti, zvláště na Schlögener Schlinge nebo ve Strudengau!
Aby se ještě více snížila ochota posádky riskovat, tvořili ji obvykle ženatí neplavci.
Hodně se však splouvalo i na větších přítocích Dunaje, zejména na Traunu, Ennsu a samozřejmě na Innu. Na těchto řekách bylo zapotřebí manévrovatelnějších vorů, proto byly mnohem menší a teprve na Dunaji se přestavovaly na velké vory. Na menších přítocích se naopak dřevo plavilo v délkách kmenů k Dunaji a nakládalo se na vory k další přepravě.

O plavení klád a jeho technických mistrovstvích se můžete více dozvědět na donašečském stupni "1_N04 Obermühl-St.Martin" v Untermühlu a na donašečském stupni "4_G04 Perg-Mitterkirchen" v Pergu. Rozkvět vorařství však netrval dlouho, protože krátce po roce 1900 se díky levnějším možnostem dopravy (železnice, nákladní automobily) a výstavbě prvních dunajských elektráren vorařství zastavilo. Tím se uzavřela významná kapitola dunajské plavby.

Tip: Hornorakouské muzeum plavby v Greinu nabízí zajímavé pohledy do světa historické dunajské plavby a vystavuje také názorné modely někdejších typů vorů - to musí mít každý turista na Dunajské stezce!
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Schiffsanlegestelle Kasten
Kasten
4091 Vichtenstein

telefon +43 7714 8055
fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
web www.vichtenstein.at
http://www.vichtenstein.at

kontaktní osoba
Gemeindeamt Vichtenstein
Vichtenstein 70
4091 Vichtenstein

telefon +43 7714 8055
fax +43 7714 8055 - 31
E-Mail m.haderer@vichtenstein.ooe.gv.at
web www.vichtenstein.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA