Hledám
Hledat
Zavřít

Historische Taufkapelle

Eberschwang, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí

Historická křtitelnice
Posvátné místo pro Boha a lidi

Na podzim roku 2002 začala farnost Eberschwang přemýšlet o oslavách 1100. výročí. Po původním přání pana Buchingera, aby farnost pro procesí postavila model bývalé křtitelnice, se farní rada rozhodla, že neudělá jen model, ale že přestavbou kostela na kapli vytvoří něco trvalého. Začátkem listopadu bylo nalezeno vhodné místo na okraji lesa v Albertshamu.

Ve spolupráci s Franzem Buchingerem, archeologem Wolfgangem Klimeschem a projektantem kaple Aloisem Doblingerem byly ihned zahájeny práce na plánování kaple, která měla být postavena tehdy běžnou metodou hrázděného zdiva.

Hlína na stěny byla před Vánocemi vykypřena krví a hnojem, koncem prosince se ručně vyráběly šindele, v lednu se začalo se sekáním a přípravou dřeva a v únoru se nafoukly a vysušily býčí měchýře, jejichž kůže měla nahradit okenní skla. V březnu byly připraveny vrbové pruty a tenké proutí a začaly práce na svázání konstrukce.
Dne 3. dubna byly do země zatlučeny první sloupky krovu. Více než 150 dobrovolníků a několik odborníků neúnavně pracovalo na vztyčení dřevěné konstrukce a krovu, instalaci střešních latí, pokrytí šindelové střechy, vyplétání proutí a omítání hlínou. V polovině června byla položena hliněná a sbíjená podlaha, postaven oltář a koncem června začaly práce na oknech a těžkých dubových dveřích.

Pramen byl přehrazen a voda svedena do kaple, kde nyní protéká ručně vyřezávanou křtitelnicí do zděné křtitelnice. Začátkem června byly dokončeny plánovací práce a výstavba cestiček u farnosti a venku byly instalovány útulné lavičky.

Výstavbou křtitelnice vznikl trvalý skvost v malebném prostředí. V budoucnu bude zvát k návštěvě a setrvání a stane se místem ztišení a vnitřního rozjímání. A navždy bude připomínat 1100. výročí založení tržního města Eberschwang.

Požehnání křtitelnice se uskutečnilo v neděli 10. srpna 2003 v 9.00 hodin v rámci slavnostní bohoslužby.

  • stále otevřeno (24/7)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné za každého počasí
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Historische Taufkapelle
Historische Taufkapelle
4906 Eberschwang

telefon +43 7753 2255 - 10
E-Mail gemeinde@eberschwang.ooe.gv.at
web www.eberschwang.at
http://www.eberschwang.at

kontaktní osoba
Sekretariat Pfarramt
Pfarramt Eberschwang
Eberschwang 8
4906 Eberschwang

telefon +43 7753 2028
E-Mail pfarre.eberschwang@dioezese-linz.at
web www.pfarre-eberschwang.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA