Hledám
Hledat
Zavřít

Zrícenina hradu Falkenstein

Hofkirchen im Mühlkreis, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Hradní komplex rodu Falkenštejnů byl nejvýznamnějším panským sídlem v oblasti severního Mühlviertelu. Od 13. století odtud vycházela organizace zúrodňování a osidlování severního Mühlviertelu. Falkenštejnové založili na Šumava také význačný klášter Drkolná / Schlägl. Dnes z hradu zbyla jen zřícenina. Zbytky základů dávají tušit, jak rozsáhlý hrad v minulosti byl. Mohutná vodní věž původem z 15. století byla zachráněna před dalším chátráním.

Pověst o založení hradu Falkenštejna
Před mnoha stoletími žil v severním Mühlviertelu mocný rod hrabat z Peilsteina. Hrabě, o kterém vypráví tato pověst, byl vášnivým lovcem. Vlastnil několik vzácných loveckých sokolů. Starali se o ně panoši Rudger a Ralf, kteří byli nerozlučnými přáteli. Jednoho dne Rudgerovi naneštěstí oblíbený sokol hraběte uletěl. Rozhněvaný hrabě hrozil, že nechá mladíka usmýkat k smrti, pokud mu sokola do tří dnů nenavrátí. Protože Ralf nechtěl svého přítele nechat na holičkách, prohledávali oba panoši téměř celý lovecký revír hraběte. Sokola ale nenašli. Sklíčený a zoufalý zanechal Rudger posledního večera hledání a vrátil se na hrad svého pána. Ralf ale v hledání pokračoval. Zatímco Rudger trávil svou poslední noc na hradě, prohledával Ralf lesy za měsíčního jasu. Nedbal trní, které rozdíralo jeho šat, a nezalekl se ani vytí krvežíznivých vlků. Lákal sokola tichým pískání a šel dál a dál. V údolí potoka Rannabach vyšplhal na skálu, aby měl lepší rozhled. Tu ve své blízkosti spatřil hledaného sokola. Ralf jej lákal známým voláním. Zmatený pták se tak nechal ochotně chytit. Ralf jásal, neboť nyní mohl svého milého přítele zachránit. Rychle se vydal na cestu k domovu. Když před sebou konečně uviděl hrad svého pána, začalo se již rozednívat. Slunce vycházelo, když procházel bránou hradu. Sotva dech popadaje a vyčerpán vrazil na hradní nádvoří, kde spatřil svého přítele. Ten stál spoutaný a měl být přivázán k ocasu divého vraníka. Ralf vykřikl. Tu se po něm ohlédl hraně. Spatřil sokola a jeho hněv tím byl ihned utišen. Přátelé si padli do náruče a plakali radostí. Hrabě si nechal Ralfem ukázat místo, kde sokola našel. Okolí se šlechtici zalíbilo natolik, že na skále nechal vystavit hrad Falkenstein – Sokolí kámen. Jeho rod se od těch dob nazýval z Falkenštejna. Jeho příslušníci započali osidlovat a zúrodňovat okolí hradu již ve 13. století. Calhoch II. z Falkenštejnu založil dne 29. července 1218 klášter Drkolná / Schlägl na říčce Velká Mihela / Große Mühl na úpatí Šumavy.

Záchrana zříceniny hradu Falkenstein
Tři roky probíhají v Hofkirchenu i.M. jednání, která mají odvrátit úplné zpustnutí mezinárodně známé zříceniny hradu Falkenstein.
Na 40 zájemců a expertů se přihlásilo, aby se účastnili záchranné akci. Mezi dobrovolníky jsou znalci umění, technici, umělci, studenti, učitelé i řemeslníci.
Jednotliví dobrovolníci od té doby tvoří homogenní pracovní tým, který se rád setkává uprostřed zříceny, o jejíž záchranu se snaží. Takto mohly být v oblasti zachování zbytků hradu uskutečněny velké pokroky. V nejlepší shodě Úřadu předsedy vlády pracuje tým krok za krokem na dosažení společného cíle, kterým je zastavení dalšího chátrání více než 800 let starého hradu. Např. v roce 2013 zde dobrovolníci pracovali do poloviny října o deseti víkendech. Kromě čtyř pevně stanovených pracovních víkendů se k práci na zřícenině sešlo vícero aktivistů ještě o dalších šesti víkendech.

Hrad Falkenstein patří k základním komponentům kolonizačního úsilí v oblasti Mühlviertelu i sousedních bavorských a českých regionů.

Na vzniku hradu měli zájem pasovští biskupové. Důvodem bylo zúrodňování okolní krajiny i částí Bavorska a Čech. Nejslavnějším potomkem rodu byl Záviš z Falkenštejna, který se po pádu Přemysla Otakara II. stal regentem Českého království. Nakonec byl popraven pod hradem Hluboká a jeho tělo bylo pohřbeno v klášteře Vyšší Brod. Příběh slavného Záviše tvořil jedno z ústředních témat česko-rakouské Zemské výstavy 2013. Calhoch z Falkenštejna založil před 800 lety klášter Drkolnou / Schlägl, který je možno právem označit za kulturní středisko okresu Rohrbach.

Aktivisté probudili bývalý hrad Falkenstein ze zimního spánku, takže se zřícenina po 15 letech těší opět zájmu turistů. Starší návštěvníci, rodiny, turisté i školní třídy navštěvují s oblibou význačnou památku, aby si vychutnali její magickou atmosféru, a těší se z neúnavné práce dobrovolníků, která se snaží zabránit úplnému rozpadu zbytků stavby, skýtající průhled do středověké minulosti.

  • stále otevřeno (24/7)
  • vstup volny
  • Prohlídka možná pouze zvenku

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné pro skupiny
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Zrícenina hradu Falkenstein
Falkenstein
4142 Hofkirchen im Mühlkreis

telefon +43 7285 7011
fax +43 7285 7011 - 4
E-Mail gemeindeamt@hofkirchen.at
web www.hofkirchen.at
http://www.hofkirchen.at
http://www.hofkirchen.at

kontaktní osoba

Tourismusverband Hofkirchen i.M.
Markt 8


telefon +43 7285 7011
fax +43 7285 7011 - 4
E-Mail gemeindeamt@hofkirchen.at
web www.hofkirchen.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA