Hledám
Hledat
Zavřít

Pfarrkirche Utzenaich

Utzenaich, Oberösterreich, Österreich
Farní kostel
Farní kostel Maria Königin mit dem Jesuskind stojí mírně snížený vedle průjezdní komunikace. Hlavní stavba je v gotickém slohu (jednolodní loď s žebrovou klenbou). Boční kaple je barokní. Zvláště atraktivní je provedení věže. Čtvercový půdorys věže přechází v horním patře v osmiúhelník. V roce 2008 proběhla rozsáhlá rekonstrukce exteriéru. Znovu byly osazeny také původní římsy věže. Přepracováno bylo také přední nádvoří.
Hlavní oltář je novogotický, postavy v životní velikosti jsou renesančními mistrovskými díly. Mramorová křtitelnice pochází z období gotiky. V boční kapli, která je zasvěcena svatému Floriánovi, se nacházejí postavy z dílny Schwanthalerů. Obdivuhodné jsou také štukatérské práce Kašpara Modlera.
O farnost Utzenaich pečuje sousední farnost svatého Martina i. I.
Historie farnosti
Jméno Utzenaich se poprvé objevuje v listině z roku 1140. Je možné, nikoliv však prokázané, že v této době zde již stál kostel. Kostel je poprvé zmiňován v listině z roku 1379. Od 11. století se objevují pokusy o vytvoření farní sítě s jasně vymezenými farnostmi. Tato síť se pravděpodobně rozvinula ve 12. století.
Utzenaich byl od roku 1200 filiálkou větší farnosti Taiskirchen. Od roku 1334 do roku 1467 byla farnost inkorporovanou farností opatství Reichersberg. V listinách z roku 1481 je Utzenaich již označován jako "farnost".
Na konci 16. století bylo pravděpodobně provedeno nové děkanátní rozdělení v Bavorsku, a tedy i v Innviertelu. V této době patřil Utzenaich k děkanátu Eberschwang. Na konci 18. století byl Utzenaich přiřazen k děkanátu Schärding. Když byla kolem roku 1783 založena diecéze Linec, muselo děkanství Schärding postoupit některé farnosti, včetně Utzenaichu, děkanství Altheim. V roce 1882 byl Utzenaich definitivně vyňat z děkanátu Altheim a začleněn do děkanátu Ried. V roce 1883 bylo oznámeno zřízení samostatné farnosti v Utzenaichu. Až do roku 1939 se však o prezentaci stále staral farář z Taiskirchenu.
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Pfarrkirche Utzenaich
Hofmark 8
4972 Utzenaich

telefon +43 7751 6140
E-Mail pfarre.utzenaich@dioezese-linz.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA