© Foto: TVB Attersee-Attergau/Moritz Ablinger: Attersee
Pádlování ve stoje na tyrkysově modrém jezeře Attersee.
Hledám
Hledat
Zavřít

Basilika St. Michael

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Bazilika svatého Michala je zdaleka viditelná a známá i za hranicemi regionu Mondsee. Každý den ji navštěvují hosté z různých zemí. Mnozí z nich chtějí vidět místo svatebního obřadu ve filmu "Sound of Music". Pro jiné hosty jsou prioritou díla Meinrada Guggenbichlera, který v Mondsee žil v letech 1678 až 1723 a měl zde svou dílnu. Od renovace stojí za vidění i přepracované kněžiště od jihotyrolské umělkyně Lois Anvidalfarei. V poslední době sem přichází mnoho poutníků, aby si prohlédli kopii Altöttingské madony, která je od roku 2013 umístěna v bazilice.

O kostele a jeho uměleckých dílech existuje několik publikací. Tato stať pojednává o významu časem prověřeného bývalého kláštera pro region. Celý region byl kultivován, christianizován a rozvíjen od kláštera Mondsee - oficiálně založeného v roce 748. Když bylo benediktinské opatství v roce 1791 zrušeno, stal se z něj farní kostel. Dříve se vedle klášterního kostela nacházel farní kostel svatého Štěpána se hřbitovem v dnešním Karlsgartenu. Ten byl v roce 1789 vydražen a v roce 1791 zbořen.

"V roce 1963 musela být severní věž zbořena, protože se začala naklánět k SZ a hrozila zřícením."

"V roce 1963 byla severní věž zbořena. 1)

Dekretem z 5. února 2005 povýšil papež Jan Pavel II. farní kostel v Mondsee na Baziliku minor. V témže roce byla zahájena tříletá obnova interiéru kostela. Ta zahrnovala důkladnou kontrolu a konzervaci všech oltářů, obrazů, podlah v kněžištích a praporů. Návrh kněžiště s oltářem, ambónem a křeslem vytvořil jihotyrolský sochař Lois Anvidalfarei. Na podzim roku 2008 farnost oslavila dokončení renovačních prací a posvěcení nového oltáře.2)

Bazilika poskytuje prostor pro velké náboženské slavnosti. Správce farnosti Reinhard Bell, dobrovolníci a početná skupina ministrantů, chrámový sbor pod odborným vedením kapelníka Norberta Brandauera, pěvecký sbor pod vedením Holzera-Grafa a mnoho různých hudebních skupin a sborů z regionu se starají o prvotřídní a pestrou úroveň bohoslužeb. Bazilika svatého Michala je také zastávkou na poutní cestě Via Nova nebo jednoduše místem tichého rozjímání a osobní modlitby v kapli Marienkapelle nebo Petruskapelle.
 
1) Kunze, s. 39 f.
2) srov. www.pfarre-mondsee.com
.
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
Servis
  • Shop

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

Přístup
  • přístup po rampě

kontakt & servis


Basilika St. Michael
Marktplatz
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

kontaktní osoba

Pfarre Mondsee
Kirchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 4166

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA