© Foto: Oberösterreich Tourismus GmbH/Robert Maybach: Landschaft im Mühlviertel
Grüne Hügellandschaft im Mühlviertel
Hledám
Hledat
Zavřít

Prohlídka muzea barvířství s průvodcem

Gutau, Oberösterreich, Österreich

Muzeum barvířství v Gutau

Kdysi patřil textilní průmysl k základním pilířům ekonomiky. "Cesta tkalců - Weberstraße" to připomíná ještě dnes. Barvířské řemeslo, které se v Mühlviertelu provozovalo již v 17. století zažilo svůj rozkvět spolu s pěstováním lnu a vznikem nesčetných domácích tkalcoven lnu. Jednou z nejzajímavějších stavebních památek z tohoto období, spojených s barvířským řemeslem je barvírna v Gutau. V jejích prostorách, zařízených dnes jako muzeum, byla ještě roku 1968 továrna na barvení textilu. Toto venkovské barokní stavení, jehož základy sahají až do 14. století má velkou valbovou střechu, sušárnu na půdě a dřevem obložený ochoz, sloužící k  provětrávání půdní sušárny. 






Jakmile vstoupíte do muzea barvířství v Gutau, seznámíte se v sedmi výstavních sálech s jedinečným světem barvířů. V měděných kotlích barvírny, vybavené vlastní studnou s okovem se za horka barvila přadena vlny a různé tkaniny. Modrotisk je technologie barvení za studena,  využívající cenné barvivo - indigo, kdysi dovážené až z tropů. V barvířské kádi - "kypě", velikém dubovém sudu zapuštěném do země se ze surového lnu, potištěného papem - tiskařskou rezervou - vyráběl modrotisk, ponořením lněné tkaniny, zavěšená na kolech s paprsky do studeného roztoku indiga. Když se len z kypy vyndává, nemá modré  nýbrž žluté zbarvení, které  teprve při styku s kyslíkem obsaženým ve vzduchu zezelená a nakonec zmodrá - zkrátka proběhne "modrý zázrak". V barvírně jsou ještě dnes k vidění obrovské kameninové nádoby, ve kterých se skladovaly různé kyseliny, užívané k barvení. Mnoho cenných modrotiskových matric, vyřezávaných převážně z hruškového dřeva s ornamenty z nespočetných mosazných kolíků a plošek svědčí o uměleckém zpracování textilu. Uvidíte vzorované šátky, vandrovní  knížku tovaryše Josefa Zötla a různá další svědectví tehdejší doby.

Nejzajímavějším objektem v celém muzeu je dvanáctitunový, dobrých šest metrů dlouhý (6,40 m), více než 300 let starý a dosud funkční mandl. Tento mandl sloužil k tomu, aby jak surovému, tak barvenému lnu propůjčil pomocí stálého projíždění mezi dřevěnými válci požadovaný lesk. V místnosti s mandlem se návštěvníci rovněž seznámí se způsobem potiskování lněných tkanin tiskařskou rezervou - papem.

Ve venkovských domácnostech hrál modrotisk vždy velkou roli, a to jak v odívání, tak co se týká stolního i ložního prádla. Modrotisk nyní zažívá renesanci, přestože v celém Rakousku zbyly poslední dvě  modrotiskové dílny.





  • paušální nabídka bez noclehu
  • délka trvání: 1,00 hodina
nabídka

Vstup pouze s průvodcem


od ceny
  • € 6,00 na osobu
  • € 5,00 za rodinu/skupinu
Období cesty (01.01.2016 - 30.12.2026)
od do
01.01.2016, do 30.12.2026

nezávazná poptávka

  • Dospělí: 5,00 €
  • Skupiny od 10 osob:  4,00 €
  • Děti a žáci: 3,00 €
  • Pro skupiny menší než 4 osoby budou mimo standardní otevírací hodiny účtována paušální částka 18,00 €.
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné ve dvou
zvláště vhodné pro
  • Pro rodiny

kontakt & servis


Prohlídka muzea barvířství s průvodcem
Barvírské muzeum Gutau
Ringstraße 10
4293 Gutau

telefon +43 7946 6255-30
mobilní +43 676 6854983
E-Mail info@faerbermuseum.at
web www.faerbermuseum.at
http://www.faerbermuseum.at

powered by TOURDATA