Hledám
Hledat
Zavřít

Kapuzinerkirche

Ried im Innkreis, Oberösterreich, Österreich
Kostelík "am Berg" má dlouhou tradici. Jméno dostal po otcích kapucínech, kteří zde mnoho a mnoho let působili v duchu svého zakladatele, svatého Františka z Assisi. Dílo bratří v hnědých hábitech bylo v lidech hluboce zakořeněno. Posilovali věřící, sdíleli radost i utrpení, a byli tak prostředníky a hlasateli živé zbožnosti v duchu evangelia a svého zakladatele řádu.
Dost důvodů, abychom zde podali zprávu o blahodárném působení kapucínů v Riedu.

Záznamy ukazují, že v Riedu působili kapucíni již během třicetileté války. Základní kámen kláštera byl položen v roce 1644 na takzvaném Ledererbergu, který byl poté přejmenován na Engelsberg a dnes ho všichni v Riedu a okolí znají jako Kapuzinerberg. Již v roce 1645 se sem mohli nastěhovat první kněží a začít pracovat pro místní obyvatele. Po 140 let konali mnoho dobrého a vysloužili si lásku a vděčnost obyvatel Riedu, ale tak to nemohlo pokračovat. V roce 1785 byli kapucíni dekretem poprvé posláni "na odpočinek" a klášter byl zrušen.

Ani tehdy nechtěli obyvatelé kostela zůstat bez "svých" kapucínů a energicky se zasazovali o to, aby byl klášter obnoven a obsazen kněžími. V roce 1862 nadešel čas a do zdí kláštera se nastěhovali tři otcové a jeden bratr.

Velký časový skok do roku 1986, kdy na Kapuzinerbergu začala nová, velmi požehnaná éra s novým správcem: 1. září převzal klášter na Kapuzinerbergu otec Berthold Brandl. Pod jeho pečlivým vedením a s podporou spolubratří se uskutečnilo mnoho pastoračních aktivit, jako například zpovídání, péče o staré a nemocné, asistence při mši svaté, vedení třetího řádu, pořádání školních mší pro františkánské sestry HS a mnoho dalšího.

Láskyplné, otevřené a velmi srdečné chování otců kapucínů oslovilo také mnoho mladých rodin a z iniciativy otce Bertholda a paní Gerdy Ransmayrové byly pořádány zvláštní "rodinné mše", které jsou dodnes oblíbené.

Během těchto let gurardství otce Bertholda se událo ještě mnoho dalších věcí, ale jedna událost si zaslouží zvláštní zmínku: během Zäzilienjause v listopadu 1989 oslovil otce Bertholda Ernst Hartl s nápadem uspořádat polní mši a následnou oslavu v klášterní zahradě, která do té doby nebyla nikdy otevřena. Po mnoha pochybnostech, živých diskusích a dlouhém přemýšlení se 16. června 1990 uskutečnil první KLOSTERFEST ! S pomocí mnoha nadšených dobrovolníků to byla úspěšná premiéra a až do dnešních dnů mělo každoročně následovat mnoho dalších krásných klášterních slavností.

Po všechna léta své činnosti se otcové těšili hluboké solidaritě, podpoře a uznání velké skupiny "kapucínských přátel". Pastorační činnost těchto otců v hnědých hábitech není zvenčí viditelná, ale je hluboce zakořeněná v lidech; posilovali věřící a sdíleli radost i smutek se všemi lidmi.

Vzhledem ke stále menšímu počtu nově přijatých do řádu se nakonec historie opakovala a na podzim roku 2010 byli kněží podruhé "penzionováni" a klášter uzavřen. V Riedu zůstal pouze otec Berthold (na snímku zcela vlevo nahoře), který je i přes svůj pokročilý věk stále centrem duchovního života komunity na Kapuzinerbergu.

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Kapuzinerkirche
Kapuzinerberg 15
4910 Ried im Innkreis

telefon +43 7752 82005
mobilní +43 676 87765317
fax +43 7752 82005 - 21
E-Mail stadtpfarre.ried@dioezese-linz.at
web www.dioezese-linz.at/pfarre/4317/in…
https://www.dioezese-linz.at/pfarre/4317/innformationen/kirchenimpfarrgebiet/kapuzinerberg/article/22935.html

kontaktní osoba
pan GR Mag. Rupert Niedl
Kapuzinerberg 15
4910 Ried im Innkreis

telefon +43 7752 82005
mobilní +43 676 87765317
fax +43 7752 82005 - 21
E-Mail stadtpfarre.ried@dioezese-linz.at
web www.dioezese-linz.at/pfarre/4317/innformationen/kirchenimpfarrgebiet/kapuzinerberg/article/22935.html

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA