Hledám
Hledat
Zavřít

Mondsee am Mondsee

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Mondsee - nejživější a nejoblíbenější místo v Salzkammergut Sobota 08:00 hodin. Sedím v ranním sluníčku na náměstí Marktplatz v Mondsee v zahradní restauraci u šálku espressa. Moje dnešní úloha: popis městysu Mondsee. Pro mě jako pro ředitele pro cestovní ruch a rodáka z Mondsee je to snadná úloha. Otvírám I-Pad a jde se na věc:

„Městys Mondsee v regionu Salzkammergut je se svými zhruba 3.500 obyvatel hlavním místem v oblasti Mondseeland. Mezi dvěma nejteplejšími jezery v Salzkammergut, Mondsee a Irrsee, leží toto idylické místo, orámované pozoruhodnými horami s impozantními jmény jako Drachenwand - Dračí stěna - a Schafberg…“

Tok mého psaní je náhle přerušen. Skupina rekreantů. Jihovýchodní Asie. Zřejmě Japonci. Každoročně navštíví Mondsee zhruba 300.000 krátkodobých návštěvníků. Hlavním důvodem je film „Sound of Music“. Moje myšlenky se kapku zatoulaly. Možná bych měl tento film o rodině Trappově zabudovat do svého popisu? V německy mluvících zemích je tento film ale spíš neznámý. Přiznávám, že já sám jsem jej viděl jen jednou. A to v Cambridgi u rodiny, kde jsem bydlel jako vysokoškolák při svém semestru v zahraničí. V Anglii jsem neměl s popisem Mondsee problémy. Mondsee leží ve vzdálenosti 30km od Salzburgu. Ten kostel se svatbou z tohoto filmu se nalézá v Mondsee. The famous wedding church! Bylo jasné, ze budou následovat výkřiky „Ah“ a „Oh“ a „Beautiful“ včetně slibu této anglické rodiny, že mě při mém odjezdu domů budou doprovázet. Což také udělali, to už je ale jiná historka.

Bazilika Mondsee je něco veskrze mimořádného. Nevě renovovaná. Vevnitř růžově červená. Možná je si třeba na to zvyknout, ale je to na každý pád velmi autentické. Tento kostel měl ve středověku světlé barvy. Později už ne. Díkybohu byla při renovaci objevena ještě původní barva a bylo rozhodnuto ji ponechat. Tím měla bazilika sv. Michaela titul „Památka roku 2009“ jistý. Jestlipak to japonský průvodce své skupině vypráví. Japonsky neumím.

Ptám se také, zda průvodce líčí něco z historie Mondsee staré přes 6.000 let. Dokonce je jedna celá kulturní epocha pojmenovaná po kůlových obydlích nalezených v Mondee – "Mondseekultur". Od roku 2010 patříme proto ke světovému dědictví UNESCO. Navštívit místa těchto nálezů bude ale pro tyto Japonce trochu nesnadné. Leží totiž pod vodou v jezeře Mondsee. Jestlipak by škola potápění měla pro celou skupinu dostatek potápěčské výzbroje? Vedle baziliky se ale nachází vstup do rakouského muzea kůlových staveb. Tam by si mohla skupina prohlédnout nálezy z těchto obydlí na kůlech z Mondsee. Bohužel jim nezbývá čas. Jestlipak ta skupina ví, co jim uteklo…?

Zpátky k textu: „Mondsee je výchozím bodem pro 150km turistických cest a pro obsáhlou síť cyklostezek, ať už pro vyznavače horských kol, rekreační cyklisty nebo pro cyklisty závodní. Nespočetné sportovní aktivity nabízí v létě….“

Průvodce divoce gestikuluje ve směru k obchodu se suvenýry. Měl by hosty také pozvat, aby navštívili i sousední obchod se zemědělskými produkty, myslím si. Selské produkty prodávané přímo výrobci jsou výtečné. Nebo by je mohl poslat do nákupní ulice. Myslím se tomu říká intaktní zásobování v místě.

Dvě dámy, zjevně přítelkyně, se posadí vedle mě. Každá má z nich vleče golfový bag. Před prvním odpalem ještě jedno Café Latte. Vypadají šťastně. Opatrně se vměšuji do hovoru.
„jak byste popsali Mondsee někomu, kdo ho ještě nezná“, ptám se. Obě mi vyprávějí o perfektním dámském víkendu, dvou golfových hřištích, wellnessu, troše toho luxusu, jízdě lodí za úplňku, o tom jak mít čas a být šťastný. A očividně jim učarovaly čerstvé selské koblihy ve skanzenu Mondseer Rauchhaus.

Začínám pochybovat. Jak popsat Mondsee tak, aby si pod tím každý čtenář a každá čtenářka něco představili? Otřepané fráze nejsou asi to pravé. Aby si člověk mohl utvořit svůj názor, musí podle mě Mondsee poznat. Pro ty dvě dámy stojí v popředí určitě něco jiného než pro rodinu v zahrádce naproti. Nebo než pro lidi na služební cestě, kteří se právě připravují na zasedání před vchodem do hotelu. Anebo pro ženicha s nevěstou, kteří právě dorazili s větší společností před baziliku. Svatba snů v „Sound of Music wedding church“. Ale určitě ne kvůli filmu nebo kvůli růžovočervenému nátěru kostela. Jistě se berou v Mondsee proto, že je to tam krásné. Měl bych se zeptat.

Mezitím je už pozdní dopoledne. Musím vyrazit. Můj kurs kitesurfingu začíná za 10 minut. Jako pracující v oblasti cestovního ruchu by měl člověk znát to, co nabízí, takže letos stojí na programu poznávání kitesurfingu. Pak se budu učit japonsky. Nebo si to alespoň dám jako předsevzetí. Chci se přece skupin turistů zeptat, jak by popsali Mondsee.

Pomůžete mi? Jak byste popsali Mondsee Vy? Přesto, že se tu vyznám, nezvládnu svůj domov popsat tak, jak bych rád….

Těším se na Vás. Napíšete mi?

Srdečné pozdravy,

Thomas Ebner
Ředitel pro cestovní ruch

  • 3.500obyvatel

  • 17 km²plocha

  • 481 m nadmořská výška

  • 47.86, 13.35GPS souřadnice

z Německa: jeďte po dálnici A8 z Mnichova směrem na Salzburg, tam odbočíte na A1 ve směru na Linec/Vídeň, po 30km vyjedete po výjezdu Mondsee;

z Vídně: jeďte po dálnic A1 směrem na Salzburg, až po výjezd Mondsee;

z Itálie: jeďte po dálnici A10 do Salzburgu, tam odbočíte na dálnici A1 ve směru Linec/Vídeň, po 30 km vyjeďte po výjezdu Mondsee;
Nádraží Strasswalchen – 14 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava)
nebo
Nádraží Salzburg – 30 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava)
Letiště Salzburg – 30 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava nebo taxi)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

kontakt & servis


Mondsee am Mondsee
MondSeeLand - Salzkammergut Information
Dr.-Franz-Müller-Str. 3
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web mondsee.salzkammergut.at/
https://mondsee.salzkammergut.at/

Navštivte nás také na

navštiv naši fanouškovskou stránku na Facebooku navštiv nás na Twitteru navštiv naši galerii fotek na strámce Flickr náš videokanál na Youtube Navštivte naši stránku na Wikipedii Navštivte náš blog

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky
španělsky
francouzsky
italsky

powered by TOURDATA